Jezik

eng

Pratite nas

Beogradski pobednik na FEST-u

43. FEST ostaće upamćen po mnogobrojnim promenama koje su unele novi duh u ovaj dugovečni festival, a najvažnija novina došla je u obliku zlatne statuete Beogradski pobednik. Novoustaljenu nagradu za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti prva je ponela Milena Dravić, a prepuna sala Sava centra ispratila je ceremoniju dodele uz gromoglasan aplauz i stojeće ovacije.

Te 2015. godine istu nagradu je dobio i ruski reditelj Aleksandar Sokurov, poznat po svojim kontroverznim filmovima Sunce, Faust i Moloh.

“Kad god sam na ovim prostorima osećam se kao kod kuće” rekao je srdačni Ričard Drajfus, treći dobitnik Beogradskog pobednika, aludirajući na svoje istočnoevropske korene.  

2016. godine dobitnik Beogradskog pobednika bio je jedan od omiljenih srpskih glumaca, Velimir Bata Živojinović. Tokom svoje karijere ostvario je impozantnih 280 uloga na filmu i televiziji, a njegova slava dosezala je čak do Kine.

Džon Mektirnan, najpoznatiji je kao reditelj koji je redefinisao žanr akcionih filmova, prvenstveno kroz ostvarenja Predator i Umri muški. Mektirnan je bio izuzetno počastvovan nagradom Beogradski pobednik, iako je izrazio setu što je sada u godinama kada je vreme za priznanja za životno delo.

Treći dobitnik Beogradskog Pobednika te godine bila je Viktorija Abril, legendarna Almodovarova muza. Nasmejana španska glumica očarala je sve prisutne, a publici se zahvalila na srpskom jeziku.

Dobitnici Beogradskog pobednika 2017. godine bili su Ljubiša Samardžić, Karlos Saura i Hju Hadson. „Snimio sam 40 filmova, imam sedmoro dece i što se mene tiče moj život je ispunjen”, izjavio je španski reditelj primajući nagradu.

Britanski oskarovac Hju Hadson, poznat po ostvarenju Vatrene kočije, naglasio je da duguje zahvalnost svim svojim glumcima, scenaristima i ostalim saradnicima jer smatra da je “na filmu sve stvar saradnje”.

Neda Arnerić, Karen Šahnazarov i Ištvan Sabo ostaće upamćeni kao dobitnici  Beogradskog Pobednika 2018. godine. Neda Arnerić, dobitnica Zlatne Arene u Puli za film “Haloa praznik kurvi” Lordana Zafranovića, nije krila zadovoljstvo zbog još jedne prestižne nagrade. Karen Šahnazarov, ruski reditelj, scenarista i producent naveo da ga mnogo toga vezuje za Srbiju koju je prvi put posetio još davne 1986. i da srpska publika odlično razume film. Ištvan Sabo, prvi (donedavno i jedini) mađarski oskarovac, bio je vidno zatečen pred brojnom publikom prepunog Sava centra. „Hvala za Beogradskog pobednika, ali za mene je prava nagrada da vidim ovoliko posetilaca u biskopu, odavno mi se to nije desilo", izjavio je Sabo.

Sponzori

Partner
MTS
Uz posebnu zahvalnost donatoru
Lukoil
 
Sponzori festivala
Knjaz
 
Gorki list
 
Tikves
 
Pepsi
 
Staropramen
 
Nescafe
 
Hubert