Jezik

eng

Pratite nas

Predstavljamo žiri Glavnog takmičarskog programa 47. FEST-a

Ovogodišnji Glavni takmičarski program nudi 14 brižljivo odabranih filmova iz Velike Britanije, Francuske, Libana, Argentine, Irana, Australije, SAD, Hrvatske, Azerbejdžana, Slovenije, Rusije. Žiri u sastavu Goran Bogdan (predsednik), Sanja Vejnović, Ioana Uricaru, Nada Šargin i Bojan Vuletić odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik.

 

Goran Bogdan (predsednik)

Glumac, Hrvatska

Goran Bogdan diplomirao je na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu. Od je 2010. stalni član Zagrebačkog pozorišta mladih gde je ostvario niz uloga u predstavama koje su izvođene širom sveta: “Hamlet”, “Koko u Parizu”, “Put oko svijeta u 80 dana”, “Gulliverova putovanja”, “Pismo Heineru Mulleru”, “Ružno pače” i mnoge druge. Iza sebe ima niz televizijskih i filmskih uloga, no posebnu pažnju filmske javnosti privukao je ulogama u filmovima: “Svećenikova djeca” (2013.)”Takva su pravila” (2014.), “”Naša svakodnevna priča” (2015.), “Imena višnje” (2015.), “Sve najbolje” (2016.), “Goran” (2016.), “Transmania” (2016.), “Agape” (2017.) itd. Ovaj glumac je rekorder po broju uloga na Pulskom filmskom festivalu. Glumačku ulogu ostvario je i u srpskoj seriji “Senke nad Balkanom”. Igrao je glavnu ulogu u francusko-britanskoj kriminalističkoj seriji “The last Panthers” (2015.), a oduševio je i ulogom u hvaljenoj i popularnoj trećoj sezoni serije “Fargo” (2016.). Na Sarajevskom filmskom festivalu 2017. bio je član žirija.

 

Sanja Vejnović

Glumica, Hrvatska

Sanja Vejnović rođena je u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu završila je studije kroatistike i apsolvirala studije jugoslovenskih jezika i književnosti. Glumačku karijeru započela 1975, u tinejdžerskim godinama, ulogom u filmu Dugo putovanje u bijelo. Od tada do danas glumila u preko pedeset igranih filmova i TV serija, uglavnom glavne uloge: Banović StrahinjaVarljivo leto ’68Visoki naponO pokojniku sve najlepše100 minuta SlaveVenuto al mondo, S mamomPonos RatkajevihKud puklo da puklo itd. Producirala je pet igranih filmova i bila direktor kastinga u brojnim inostranim filmovima.

Osnivač je prve glumačke agencije u Hrvatskoj Kvadar, producentske kuće Fos film i suosnivač glumačkog studija  StudioChekhov Croatia.

 

Ioana Uricaru

Rediteljka, Rumunija

Joana Uričaru je rođena i odrasla u Rumuniji. Studirala je biologiju pre nego što se okrenula filmu. Diplomirala je filmsku i televizijsku produkciju na USC Školi kinematografskih umetnosti u Kaliforniji, nakon čega je tamo doktorirala i kritičke studije. Ona je alumni Berlinale Talenata 2008. godine. Takođe je učestvovala u Cinefondation rezidenciji u Kanu, Rediteljskoj laboratoriji Sandens festivala i Filmskoj laboratoriji u Torinu. Godine 2016. dobila je stipendiju Američke akademije u Berlinu. Njen zapaženi debitantski dugometražni film Limunada imao je svetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2018. (u programu Panorama), a prikazan je i na brojnim drugim festivalima širom sveta. Između ostalog, osvojio je nagradu Srce Sarajeva za režiju, a imaćemo priliku da ga pogledamo i na FEST-u.

 

Nada Šargin

Glumica, Srbija

Nada Šargin je prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu. Diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Vide Ognjenović. Ostvarila je veliki broj uloga u predstavama vodećih pozorišnih kuća u zemlji kao što su Narodno pozorište (Mileva Ajnštajn, Višnjik, Neprijatelj naroda, Ribarske svađe, Figarova ženidba i razvod, Život je san, Majka Hrabrost i njena deca, Marija Stjuart, Ivanov, Elektra itd), Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu (Galeb, Torkvato Taso), Jugoslovensko dramsko pozorište (Na dnu, Molijer, još jedan život), Pozorište „Boško Buha“, Atelje 212, Pozorište mladih Novi Sad, Teatar „Joakim Vujić“ i dr. Takođe je veoma angažovana na filmu i televiziji, sa zapaženim ulogama u filmovima Sutra ujutru, Čarlston za Ognjenku, Miloš Branković, Nije kraj, Žena sa slomljenim nosem, Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem, Nebo iznad nas, Otadžbina i u TV serijama Vratiće se rode, Folk, Jagodići, Ulica lipa, Vere i zavere i Nemanjići - Rađanje kraljevine. Za svoja glumačka ostvarenja dobila je veliki broj nagrada.

 

Bojan Vuletić

Reditelj i scenarista, Srbija

Bojan Vuletić je srpski reditelj, rođen 1977. u Beogradu, gde je diplomirao filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Nekoliko godina je radio na TV B92 gde je režirao TV serije, a bio je i ko-autor scenarija za film Ljubav i drugi zločini. Njegov prvi film, Praktični vodič kroz Beograd s pevanjem i plakanjem, premijerno je prikazan na festivalu u Karlovim Varima, i osvojio je nekoliko nagrada na svetskim festivalima. Njegov drugi film, Rekvijem za gospođu J, premijeru je imao u programu Panorama 67. Berlinala. Osvojio je nagradu za najbolji film na festivalu u Wiesbadenu, kao i FIPRESCI nagradu na festivalu u Sofiji. Vuletić je za ovaj film na 45. FEST-u odneo tri nagrade- za najbolji film, režiju i scenario, a na SOFEST-u nagradu za najboljeg reditelja. 

Sponzori

Partner
MTS
Uz posebnu zahvalnost donatoru
Lukoil
 
Sponzori festivala
Knjaz
 
Gorki list
 
Tikves
 
Pepsi
 
Staropramen
 
Nescafe
 
Hubert