Jezik

eng

Pratite nas

Satira Poslednji Srbin u Hrvatskoj premijerno na FEST-u

Ako ste ljubitelji dobre komedije, nikako ne smete da propustite film Poslednji Srbin u Hrvatskoj reditelja Predraga Ličine. Ovo je satira koja savršeno pogađa balkanski mentalitet i izvrće stereotipe i predrasudenaglavačke. Iako je već sam naslov izazvao burne reakcije, film upravo posredstvom humora pokušava da nam skrene pažnju koliko smo zapravo povezani i kako sve naše razlike padaju u vodu kada nas zadesi ni manje ni više nego zombi epidemija.

Radnja je smeštena u blisku budućnost u kojoj je Hrvatska bankrotirala - malobrojni i dalje žive dobro dok većina stanovništva preživljava na ivici siromaštva. I to malo preostalih Hrvata odjednom je pogođeno zombi virusom koji će ih konačno dovesti do istrebljenja. Ali postoji jedna začkoljica, jer su određeni ljudi imuni na ugrize - Srbi. Zagrebački bonvivan Mićo (Krešimir Mikić) je jedan od imunih. On se udružuje sa svojom omiljenom glumicom iz super-herojskih filmova, Hrvojkom Horvat (Hristina Popović), i još nekolicinom ekscentričnih likova kako bi se prvo sklonili od epidemije, a zatim i pronašli lek za istu. Tu su još i italijanska aktivistkinja za prava zombija koju igra Severina, zatim američki general u tumačenju Sergeja Trifunovića, skinhed Maks (Dado Ćosić) sa krizom identiteta, sumnjiva biznismenka Vesna (Tihana Lazović) i radio di-žej Mrkva koji neumorno izveštava o epidemiji, a tumači ga Rene Bitorajac.

Ovo je debitantski film Predraga Ličine koji je već svojim kratkim filmom Teleport Zovko skrenuo pažnju na specifičan humor i stil koji se odavno nije video na našim prostorima. Za svoj film kaže da je zom-kom, odnosno zombi komedija, a kao inspiraciju između ostalog navodi filmove Dead snow i Shaun of the dead, i kaže da film nije provokacija.

„Cijeli život se pitam što povezuje naša dva najveća naroda. Kako točno opisati njihov bizaran i apsurdan odnos? To baš i nije kao odnos Šveda i Norvežana niti kao odnos Engleza i Iraca, niti kao odnos Kastiljaca i Katalonaca. Naša dva najveća naroda nadilaze svaku stvarnost - pa sam shvatio da je najbolje da nas opišem kroz nešto bizarno i apsurdno, na primer, kroz zombi komediju,“ izjavio je Ličina u intervjuu za Noizz.

Premijera filma biće održana 1. marta u 22h u Kombank dvorani, a nakon projekcije publici će se pokloniti ekipa filma.

Sponzori

Partner
MTS
Uz posebnu zahvalnost donatoru
Lukoil
 
Sponzori festivala
Knjaz
 
Gorki list
 
Tikves
 
Pepsi
 
Staropramen
 
Nescafe
 
Hubert