Jezik

eng

Pratite nas

Predstavnici FEST-a rekapitulirali ovogodišnji festival

 

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, izjavio je da je zadovoljan ovogodišnjim festivalom koji je nazvao „festival tranzicije“ budući da je pre nekoliko godina prerastao iz „festivala festivala“ u takmičarski festival. „Takmičarski program FEST-a, koji je inicirao i sproveo gospodin Pantelić, je nepovratan proces. Sad je na nama da vidimo kako da se stvari unaprede i srede, da festival što bolje funkcioniše, da se na mapi naše zemlje i regiona profiliše kao najznačajniji. Po mom mišljenju ove godine je takmičarski program bio najbolji od kada je uveden. Mislim da je dobro što smo pozicionirali ta dva pola FEST-a- Sava centar kao gala FEST sa najatraktivnijim naslovima, i Kombank dvorana sa takmičarskim programom. Dobro je da se na ovom mestu odvija ono što je njegova budućnost, a to je jačanje takmičarskog programa. Takođe mislim da takmičarski program Srpski film dobija na značaju.“ Ivan Karl je dodao i da se ne brine za budućnost festivala, i najavio da nas čekaju dve velike godišnjice- sledeći FEST pada na pedesetu godišnjicu od osnivanja festivala, a za tri godine očekuje nas i jubilarni pedeseti FEST.

 

Damir Handanović, direktor CEBEF-a, zahvalio se svima koji su pratili festival i učestvovali u organizaciji. „Zahvaljujem se mom CEBEF-u, ovo je bilo deset dana jedne velike trke da ovaj festival bude bolji nego 46. FEST, a trudićemo se da i naredni bude još bolji nego ovogodišnji.“ Takođe je podsetio da se sutra održava PostFEST-um, dodatni dan za sve one koji nisu stigli da pogledaju filmove koje su želeli. Handanović je istakao da je programe CEBEF-a od juna prošle godine do današnjeg dana pratilo preko 500 hiljada ljudi, a ove godine se cilja na cifru od preko 700 hiljada ljudi. Najavio je i da nas očekuje dosta interesantnih manifestacija i bogat program, kao i neke nove kulturne manifestacije.

 

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor festivala, izjavio je da je ovogodišnji FEST ponudio publici dosta sjajnih naslova i da ima mnogo filmova koji bi trebalo da budu otkriveni od strane distributera. On je apelovao na urednike filmskih programa na televizijama da gledaju filmove koji nisu otkupljeni za naše tržište, budući da je samo uvrštavanje na FEST znak da je neko već prepoznao kvalitet filma. „Zadovoljan sam reakcijom publike na neke filmove i imam osećaj da publika napokon počinje da mi veruje. Kad se pojavi film bez poznatog reditelja i glumaca, gledaoci kupe kartu i ne osećaju se prevarenim, a u prilog tome govore i dugi aplauzi nakon nekih filmova.“ Pantelić je prokomentarisao i program Srpski film, koji je konačno integrisao i manjinske srpske koprodukcije, koje zadovoljavaju sve kriterijume da ponesu naziv srpski film, što je bilo u planu još od samog početka njegovog mandata. „Sa ovom izmenom moja misija je završena, stvar je postavljena onako kako treba. Sada imamo odlično postavljen festival, ljudi znaju da dolaze u Beograd da se takmiče za Beogradskog pobednika, ljudima iz regije je stalo da predstave film u Beogradu jer će im to biti odlična karta za dalje festivale.“ Takođe je dodao da se, kao na svim velikim festivalima, i na FEST-u od prošle godine vrednuje LGBT film.

 

Darja Bajić Božović, producentkinja festivala, vodila je tim koji je radio na pripremama nekoliko meseci. Ona je izjavila da je ostvareno sve što je zamišljeno i planirano, kao i da se nada da će sledeće godine biti još novih aktivnosti vezanih za festival. „Ove godine smo u pratećim programima imali interesantnu tribinu o ženama na filmu i iza filma, kao i master class u EU info centru u saradnji sa kancelarijom Evropske unije. Nadam se da ćemo sledeće godine imati još više takvih programa.“

Sponzori

Partner
MTS
Uz posebnu zahvalnost donatoru
Lukoil
 
Sponzori festivala
Knjaz
 
Gorki list
 
Tikves
 
Pepsi
 
Staropramen
 
Nescafe
 
Hubert