Jezik

eng

Pratite nas

Razgovor sa Pavlom Dragašem, glumcem u filmu Divlji

Vi ste iz ovog grada, samo Vas je školovanje odvelo u inostranstvo, u Strazbur. Studirali ste teoriju filma, kako je došlo do toga da dobijete svoju prvu filmsku ulogu?

Prijatelji sa fakulteta su mi poslali poziv iz jedne grupe za kastinge u Strazburu gde se tražio profil koji mi je odgovarao. Znali su da me zanima gluma i da želim da se bavim time. Otišao sam na kasting i na audiciji sam odmah dobio ulogu.

 

U filmu govorite na srpskom. Zvučnost i melodika našeg jezika Vam je omogućila da dobijete tu ulogu.

To je tačno. U početku je trebalo da govorim francuski sa akcentom, ali kada sam spremio improvizacije, reditelj je zatražio da sve to izgovorim na srpskom. Kad je čuo lepotu tog jezika, odlučio je da ću samo na srpskom da radim. Potpuno je preradio scenario, na dan snimanja sam dobijao dijaloge.

 

Da li ste vi, glumci, mogli da učestvujete u kreativnom procesu i predlažete rešenja?

Reditelj prihvata sugestije, ali ja sam se osećao kao da sam u dobrim rukama. On je imao veoma preciznu viziju, tačno je znao šta želi tako da sam ja samo radio svoj posao i uživao u ulozi.

 

Kako da tumačimo ovaj film? Je li ovo film o neuzvraćenoj ljubavi, slobodi, potrazi za sobom?

Sve to zajedno. Film svako može da tumači na svoj način, ali te teme koje ste naveli se najviše ponavljaju. Ja mislim da film govori o slobodi, ceni slobode. Sve te granice društva koje glavni junak prevaziđe i ostane van tih granica, on nema ni telefon. Nije on jedini, niko od tih likova koji se prostituišu nemaju telefon, kuću, porodicu. Jednostavno su van svake norme. Vreme ne gledaju na isti način kao ostali ljudi koji su u društvenom sistemu.

 

Glavni junak filma ima mogućnost da započne novi život, ali se vraća i ne može da pobegne od sebe. Zašto ne može da pobegne iz tog začaranog kruga?

On čak u jednoj sceni kaže „Zašto bih želeo nešto drugo?“ On uopšte ne želi da pobegne iz toga, želi da se bori, sve dublje ulazi u tu priču i radi zahtevnije poslove. Na kraju filma ostaje jer mislim da sebe ne vidi nigde drugde. Njega je strah da pripada društvu.

 

Izjavili ste da ovo nije LGBT film.

Rekao sam da to nije u prvom planu. Ja sam to izrazio jer mislim da bi isti utisak bio da je u pitanju bilo koje seksualno opredeljenje u pitanju, jer film prvenstveno govori o ljubavi i o slobodi, ceni slobode.

Sponzori

Partner
MTS
Uz posebnu zahvalnost donatoru
Lukoil
 
Sponzori festivala
Knjaz
 
Gorki list
 
Tikves
 
Pepsi
 
Staropramen
 
Nescafe
 
Hubert