Jezik

eng

Pratite nas

Žiri glavnog takmičarskog programa

GORAN BOGDAN

GLUMAC, HRVATSKA, PREDSEDNIK ŽIRIJA

Goran Bogdan je hrvatski pozorišni, filmski i televizijski glumac. Glumom je počeo da se bavi amaterski još u tinejdžerskim godinama. Diplomirao je na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu. Godine 2010. postao je stalni član Zagrebačkog kazališta mladih, ostvarivši u tom pozorištu veliki broj uloga u predstavama koje su izvođene širom sveta. Kao gost, glumi i u drugim hrvatskim pozorištima.

Iza sebe ima veliki broj televizijskih i filmskih uloga. Publici u Srbiji najpoznatiji je po ulogama u filmovima Bićemo prvaci sveta, Transmania i Agape, kao I TV serijama Prvaci sveta i Senke nad Balkanom.  Ostvaruje karijeru i u inostranim produkcijama: igrao je jednu od glavnih uloga u francusko-britanskoj kriminalističkoj mini-seriji Poslednji Panteri (2015), a takođe se pojavio u šest epizoda treće sezone američke serije Fargo.

Goran Bogdan je bio član žirija na Sarajevskom filmskom festivalu, 2017. godine.

 

NADA ŠARGIN

GLUMICA, SRBIJA

Nada Šargin je prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu. Diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Vide Ognjenović. Ostvarila je veliki broj uloga u predstavama vodećih pozorišnih kuća u zemlji kao što su Narodno pozorište (Mileva Ajnštajn, Višnjik, Neprijatelj naroda, Ribarske svađe, Figarova ženidba i razvod, Život je san, Majka Hrabrost i njena deca, Marija Stjuart, Ivanov, Elektra itd), Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu (Galeb, Torkvato Taso), Jugoslovensko dramsko pozorište (Na dnu, Molijer, još jedan život), Pozorište „Boško Buha“, Atelje 212, Pozorište mladih Novi Sad, Teatar „Joakim Vujić“ i dr.  

Takođe je veoma angažovana na filmu i televiziji, sa zapaženim ulogama u filmovima Žurka, Krojačeva tajna, Sutra ujutru, Čarlston za Ognjenku, Miloš Branković, Nije kraj, Žena sa slomljenim nosem, Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem, Nebo iznad nas, Otadžbina i u TV serijama Vratiće se rode, Folk, Jagodići, Ulica lipa, Vere i zavere i Nemanjići - Rađanje kraljevine. Za svoja glumačka ostvarenja dobila je veliki broj nagrada.

 

IOANA URICARU

REDITELJKA, RUMUNIJA

Joana Uričaru je rođena i odrasla u Rumuniji. Studirala je biologiju pre nego što se okrenula filmu. Diplomirala je filmsku i televizijsku produkciju na USC Školi kinematografskih umetnosti u Kaliforniji, nakon čega je tamo doktorirala i kritičke studije. Ona je alumni Berlinale Talenata 2008. godine. Takođe je učestvovala u Cinefondation rezidenciji u Kanu, Rediteljskoj laboratoriji Sandens festivala i Filmskoj laboratoriji u Torinu. Godine 2016. dobila je stipendiju Američke akademije u Berlinu.

Njen zapaženi debitantski dugometražni film Limunada imao je svetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2018. (u programu Panorama), a prikazan je i na brojnim drugim festivalima širom sveta.

 

SANJA VEJNOVIĆ

GLUMICA, HRVATSKA

Sanja Vejnović rođena je u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu završila je studije kroatistike i apsolvirala studije jugoslovenskih jezika i književnosti. Glumačku karijeru započela 1975, u tinejdžerskim godinama, ulogom u filmu Dugo putovanje u bijelo. Od tada do danas glumila u preko pedeset igranih filmova i TV serija, uglavnom glavne uloge: Banović Strahinja, Varljivo leto ’68, Visoki napon, O pokojniku sve najlepše, 100 minuta Slave, Venuto al mondo, S mamom, Ponos Ratkajevih, Kud puklo da puklo itd. Producirala je pet igranih filmova i bila direktor kastinga u brojnim inostranim filmovima.

Osnivač je prve glumačke agencije u Hrvatskoj Kvadar, producentske kuće Fos film i suosnivač glumačkog studija  StudioChekhov Croatia.

 

BOJAN VULETIĆ

REDITELJ I SCENARISTA, SRBIJA

Bojan Vuletić je srpski reditelj, scenarista i pomoćnik reditelja, rođen 1977. godine u Beogradu. Kao reditelj, u našoj zemlji je najpre stekao priznanje svojim zapaženim filmom Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem (2011). Njegov drugi film, Rekvijem za gospođu J., premijerno je prikazan u selekciji Panorama na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, 2017. godine, da bi odmah zatim na 45. FEST-u bio apsolutni pobednik u takmičarskoj kategoriji Srpski film (Beogradski pobednik - Najbolji film; Nagrada žirija - Najbolji reditelj, Najbolja glumica, Najbolji scenario; Nagrada Politike „Milutin Čolić“ - Najbolji film). Film je takođe prikazan na uglednim festivalima u Karlovim Varima, Sofiji (nagrada FIPRESCI - Najbolji film) i dr. i dobio je odlične kritike u međunarodnoj stručnoj štampi (The Hollywood Reporter, Variety itd).

 

Sponzori

Partner
MTS
Uz posebnu zahvalnost donatoru
Lukoil
 
Sponzori festivala
Knjaz
 
Gorki list
 
Tikves
 
Pepsi
 
Staropramen
 
Nescafe
 
Hubert