Jezik

eng

Pratite nas

Žiri programa Srpski film

JAO VANG / WANG YAO

FILMOLOG, KINA, PREDSEDNIK ŽIRIJA

Vang Jao je doktor nauka, asistent istraživač na Filmskoj akademiji u Pekingu. Takođe je filmski kritičar, član NETPAC-a (Regionalni savetnik za Istočnu Aziju), član međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI i selektor međunarodnih filmskih festivala u Pekingu i Šangaju. Bavi se istorijom filma, studijama istočnoevropske kinematografije i istraživanjem filmskih festivala. Članke objavljuje u okviru edicije Contemporary Cinema, Časopisu Filmske akademije u Pekingu, reviji Close UP (izdanje Nacionalnog univerziteta za pozorište i film u Bukureštu) i drugim akademskim časopisima, a piše i filmske kritike za vebsajtove i druge medije. Uskoro izlazi iz štampe njegova knjiga Rumunski Novi talas.

 

LAZAR BODROŽA

REDITELJ, SRBIJA

Lazar Bodroža je reditelj, vizuelni umetnik, osnivač I kreativni studio nezavisnog dizajn studija Metaklinika.

Rođen je 1983. Godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Godine 2011. Lazar Bodroža osvojio je nagradu TOP 20 under 30 koju mu je dodelio Print magazin, kao jednom od 20 najboljih svetskih vizuelnih umetnika mlađih od 30 godina.

Režirao je interaktivni film Über Life (2010) i kratki film Gorski vijenac (2006).

Njegov debitantski dugometražni film Ederlezi Rising (2018) ubedljivo je trijumfovao u nacionalnoj selekciji na 46. FEST-u (Beogradski pobednik - Najbolji film; Nagrada žirija - Najbolji reditelj, Najbolji glumac, Najbolja glumica; Nagrada FEDEORA žirija) i prikazan je na uglednim evropskim filmskim festivalima. Film je otkupio Lionsgate i ulazi u svetsku distribuciju od marta 2019. godine.

 

MILAN MARIĆ

GLUMAC, SRBIJA

Milan Marić (Beograd, 1990) je srpski pozorišni, televizijski I filmski glumac. Spada u vodeće srpske glumce mlađe generacije.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Biljane Mašić. Ostvario je niz zapaženih uloga u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, Bitef teatru, Kruševačkom pozorištu i Kulturnom centru Beograda. Na velikom ekranu je debitovao u filmu Branio sam Mladu Bosnu (2014), a usledile su uloge u filmovima Vlažnost i Santa Maria della Salute (oba iz 2016). Takođe je angažovan na televiziji, u popularnim serijama Nemanjići - rađanje kraljevine, Jutro će promeniti sve, Vojna akademija i Besa.

Milan Marić je postigao veliki internacionalni uspeh ulogom Sergeja Dovlatova u filmu Dovlatov Alekseja Germana mlađeg, koji je premijerno prikazan u okviru Glavnog takmičarskog programa na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2018. i osvojio nagradu Srebrni medved za Izuzetno umetničko dostignuće. Film je imao srpsku premijeru u programu 46. FEST-a gde je osvojio nagradu “Dinko Tucaković” u izboru žirija FIPRESCI Srbija.

 

DANIEL RAFAELIĆ

FILMOLOG, HRVATSKA

Daniel Rafaelić je istoričar filma, esejista, reditelj i scenarista. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao filmolog-arhivista u Hrvatskoj kinoteci pri Hrvatskom državnom arhivu, gde je od 2007. do 2009. bio načelnik Odeljenja za zaštitu i restauraciju filmske građe. Proučava hrvatsku i svetsku kinematografiju i obavljao je istraživanja u filmskim arhivima u Beču i Berlinu.

Od 2017. je direktor Hrvatskog audiovizuelnog centra (HAVC). Saradnik je Akademije dramske umetnosti i Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Godine 2016, Daniel Rafaelić dobio je plaketu Jugoslovenske kinoteke za dugogodišnju saradnju u doprinos filmskoj umetnosti.

 

ALBERT VIDERŠPIL / ALBERT WIEDERSPIEL

DIREKTOR FESTSIVALA, NEMAČKA

Albert Videršpil je direktor Filmskog festivala u Hamburgu od 2003. Godine.

Rođen je 1960. u Varšavi, ali je njegova porodica morala da napusti Poljsku zbog antisemitističkih događaja iz 1968. godine.

Odrastao je u Kopenhagenu, a studije filma završio je u Parizu, na Univerzitetu Sorbona. Po završetku studija, počeo je da radi u kompaniji Twentieth Century Fox International, 1985, da bi kasnije prešao u nemački ogranak Twentieth Century Fox u Frankfurtu na Majni, gde je karijeru završio kao direktor marketinga.

Godine 1995. prelazi u kompaniju PolyGram Film Entertainment u Hamburgu, najpre kao direktor marketinga, a potom i generalni direktor. Od 2000. do 2001. bio je generalni direktor za bioskopsku distribuciju firme Tobis StudioCanal u Berlinu.

Albert Videršpil je član Evropske filmske akademije. Godine 2013. dobio je Orden viteza umetnosti i književnosti.  

 

Sponzori

Partner
MTS
Uz posebnu zahvalnost donatoru
Lukoil
 
Sponzori festivala
Knjaz
 
Gorki list
 
Tikves
 
Pepsi
 
Staropramen
 
Nescafe
 
Hubert