Jezik

eng

Pratite nas

Žiri nagrade kritičara Nebojša Đukelić za najbolji film iz regiona

NEVENA MATOVIĆ

NOVINAR, UREDNIK, SRBIJA

Nevena Matović je novinar i urednik na Radio Beogradu 2, gde uređuje i vodi emisije Filmorama i Klub dva. Autor je i više desetina dokumetarnih radio reportaža Govori da bih te video, a kao gost-urednik realizovala je za Redakciju za istoriografiju RTS-a 15 emisija iz ciklusa Trezor (Sobareva metla, Srđan Karanović, Nepravde - 30 godina posle, Nagrada "Borivoje Mirković", Besede...). Bila je asistentkinja režije na dva dokumentarna filma Tri kape za čuvanje (2004-2005) i Tačka prekida (2006), kao i koscenaristkinja/koautorka koncepta dugometražnog dokumetarnog filma Svedok jednog vremena (2018).

Nevena Matović bila je stipendista Univerziteta Dante Aligieri na programu Lingua e cultura cinematografica italiana. Učestvovala u radu žirija festivala kao što su Cinema City, Beogradski festival dokumetarnog i kratkometražnog filma, Festival evropskog filma na Paliću i Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest. Dobitnica je Plakete jugoslovenske kinoteke za diprinos filmskoj umetnosti i Palićkog srebrnjaka 25. Festivala evropskog filma. Tekstove objavljivala i objavljuje u časopisima Monitor, Camera Lucida i Filaž.

JURICA PAVIČIĆ

FILMSKI KRITIČAR, PISAC, HRVATSKA

Jurica Pavičić je rođen 1965. u Splitu. Diplomirao je istoriju i svetsku književnost na Univerzitetu u Zagrebu. Od 1990. živi u Splitu i radi kao filmski kritičar i kolumnista različitih novina (Slobodna Dalmacija, Vijenac, Zarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list). Za svoju kolumnu Vijesti iz Liliputa dobija brojne nagrade. Godine 1997. objavljuje prvi roman, socijalni triler Ovce od gipsa, potom romane Nedjeljni prijatelj, Minuta 88, Kuća njene majke, Crvenkapica i Žena s drugog kata. Objavljuje i dve zbirke priča koje su prevedene na nekoliko svetskih jezika. Na osnovu priče Patrola na cesti iz istoimene zbirke proizvedena je i petodelna TV serija. Prema romanu Ovce od gipsa snimljen je film u režiji Vinka Brešana Svjedoci, koji je uvršten u takmičarski program Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gde je osvojio Nagradu ekumenskog žirija. Za scenario tog filma Pavičić je 2003. godine nagrađen Zlatnom arenom za scenario Festivala u Puli.

MILOŠ PAVLOVIĆ

REDITELJ, PROFESOR, SRBIJA

Miloš Pavlović je profesor Filmske i televizijske režije i Dekan Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Diplomirao je 1986. godine na Katedri za filmsku i TV režiju FDU. Godine 1997. završio je Intenzivni kurs za multimedia development MuViReX Educational Institute (Multimedia & Virtual Reality Center of Studies - Authorized Training Center of Macromedia S.A. u Grčkoj).

Predaje na Fakultetu dramskih umetnosti od 1990. godine. U zvanje redovnog profesora izabran je 2008, a od 2007. je šef Katedre za filmsku i TV režiju. Na Univerzitetu umetnosti u Beogradu od 2003. godine predaje na specijalističkim akademskim studijama predmet Oglašavanje.

Kao reditelj i scenarista radi za RTS, Avala film, Dunav film, Centar film. Režirao je TV programe, drame, šou programe itd.

Od 1988. radi kao reditelj, kreativni direktor, scenarista, kopirajter, vođa kreativnog tima za marketinške agencije Saatchi & Saatchi, Ogilvy & Mather, BBDI, DDB, S Team Bates... Režirao je više od 200 reklamnih spotova za različite komercijalne i političke klijente u zemlji i inostranstvu.

 

Sponzori

Partner
MTS
Uz posebnu zahvalnost donatoru
Lukoil
 
Sponzori festivala
Knjaz
 
Gorki list
 
Tikves
 
Pepsi
 
Staropramen
 
Nescafe
 
Hubert