Jezik

eng

Program

 

Na ovogodišnjem 52. Međunarodnom filmskom festivalu koji se održava od 23. februara do 3. marta, biće prikazani i brojni filmovi koje publika može videti samo na FEST-u.

Neke od ovih filmova poput ostvarenja “Samsara”, španskog reditelja Luisa Patinja ili filma “Sidoni u Japanu”, sa Izabel Iper u glavnoj ulozi, gledamo u selekciji Snoliki film, a drugi poput filma “Moja mala noćna tajna” deo su programske celine FEST Fokus. 

Među filmovima koji se mogu videti samo na 52. FEST-u je pomenuta  “Samsara” Loisa Patinjoa koji je već ovenčan specijalnIm priznanjem žirija u programu “Encounters” na festivalu u Berlinu, ali i “Zlatnim Aleksandrom” za najbolji film u Solunu. Prema oceni kritike “najnarativnije i najdinamičnije” Patinjoovo ostvarenje iz ovogodišnje Festove selekcije Snoliki film, doživljaj je koji ne treba propustiti.

Deo iste programske celine je film Godfrija Ređoa “Bilo jednom u vremenu”. Proslavljeni reditelj Godfri Ređo vraća se posle deset godina sa novim eksperimentalnim filmom koji nije sličan nijednom iz njegove smele karijere. Ova  bajka o kraju sveta i početku novog, u trajanju od 51 minut, “film je prepun vedrine i ritma” vele kritičari.

Drama Lisandra Alonsoa “Eureka” sa Vigo Mortensenom i Kiarom Mastrojani u glavnim ulogama takođe je deo selcije Snoliki film. Prema oceni kritike argentinski reditelj Lisandro Alonso, koji se već dokazao pred kanskom publikom, vratio se da nas povede na još jedno “čudno putovanje u nepoznato” gradeći priču o policajki iz rezervata Pajn Ridž.

Pionir tibetanskog novog talasa Pema Ceden reditelj, scenarista i pisac koji je na festivalima osvojio više od 40 nagrada na FEST dolazi sa dramom “Snežni leopard”. Film koji je već ima Gran pri Tokio International film festival, uz potpunu univerzalnost, donosi još jednu tipičnu priču o tibetanskoj kulturi, koja počinje kada zver iz naslova filma, jedne noći upadne u tor za ovce lokalnog stočara i ubije  devet ovnova.

Duboko dirljiva drama belgijskog reditelja Basa Devosa “Ovde” može se pogledati samo na 52. FEST-u. Četvrti igrani film reditelja, već nagrađivanog na Berlinalu 2014, nekonvencionalna je ljubavna priča o rumunskom građevinskom radniku Stefanu koji živi u Briselu, a nosi se mišlju da vrati kući, ocenjena je kao “bolno nežna i poetična” filmska priča.

Francuska rediteljka Elis Žira, poznata kao doživotni bioskopski entuzijasta ostvarenjem “Sidoni u Japanu”, sa Izabel Iper u glavnoj ulozi, predstavlja se filmom o etabliranoj francuskoj književnici na proputovanju po Japanu. Kritika je već ohrabrila Žira, ocenom da je sve što je potrebno za snimanje filma pametna i promišljena Izabel Iper, a beogradska publika ovaj film gleda u programskoj celini Snoliki film. 

Francuska rediteljka i scenaristkinja Katrin Breja poznata je po provokativnim flmovima koji istražuju seksualnost, odnose i porodične sukobe na 52. FEST-u predstavlja se dramom “Prošlo leto” koja je osvojila specijalo priznanje u Hihonu. Film koji prema oceni kritike „prkosi moralnim granicama i narativnim konvencijama”, - gledamo u programskoj celini FEST fokus.

Film “Moja mala noćna tajna” ruske rediteljke Natalije Meščaninove iz programa FEST Fokus, već je osvajao publiku na festivalima u Roterdamu, Ljubljani i Šangaju, te se može dopasti i Beograđanima koji dođu na 52. FEST. Drama “Moja mala noćna tajna” o životu tinejdžerke Mire, prema mišljenju filmskih znalaca, vrlo tešku temu obrađuje na napet i uzbudljiv način.

Danska drama “Tihi trag” rediteljke Malene Čoi poreklom iz Južne Koreje, o usvojenom mladiću, već je dobila FIPRESCI priznanje u Berlinu i takođe deo je programske celine FEST Fokus. I sama usvojena i odrasla u Danskoj, Čoi, kako kaže kritika o ovom ostvarenju, uspeva da kaže mnogo sa vrlo malo reči i pruža “suptilan film, skromnog pristupa, sa intrigantnom pričom o punoletstvu”.

“Moje leto sa ajkulom” celovečernji je igrani debi italijanskog reditelja Davida Đentilea i govori trinaestogodišnjem Valteru, koji je upravo ostao bez oca, po završetku još jedne školske godine. Dok  naizgled, besciljno, luta duž rimske obale, za Valtera počinje nezaboravno putovanje. Ovaj zanimljiv film nudi nam se u selekciji FEST fokus.

 

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra