Jezik

eng

Program

“Idi i gledaj!“ - počinje 52. FEST

 

Pre nego što 52. Međunarodni filmski festival FEST svečano počne 23. februara uveče, vodeći ljudi ove manifestacije, umetnički direktor Jugoslav Pantelić, producentkinja festivala Vanja Vuksanović, i član Odbora FEST-a Miloš Đukelić, reditelj i producent, obratili su se na uvodnoj pres konferenciji.

Kako je Pantelić naveo, slogan 52. FEST-a je “Idi i gledaj”, a inspiracija za slogan dolazi iz istoimenog fima reditelja Elema Klimova iz sredine osamdesetih godina prošlog veka.

Na pitanje o tome koje su poruke glavni fokus filmova u takmičarskom program Pantelić je objasnio da ne postoji ne postoji jedan odgovor na ovo pitanje:

“Svaki film daje svoj odgovor, s obzirom da ne postoji jedna dominatna tema koja je inspirisala autore da snimi ovih 17 takmičarskih filmova. Kao i do sada, dodeljuje se nagrada Beogradski pobednik u kategorijama najbolji film, režija, scenario, glumac, glumica i debi” naveo je Pantelić i dodao:

"Žiri će imati jako težak zadatak, ali i lep, jer se radi o selekciji filmova na koju sam izuzetno ponosan!"

Da podsetimo, u Žiriju Glavnog takmičarskog programa su Radivoje Raša Bukvić, glumac (predsedavajući žirija), hrvatski reditelj Zrinko Ogresta, Nataša Bučar, direktorka Slovenačkog filmskog centra, Biljana Maksić, dramatruškinja i Marko Grabež, glumac.

Prema Pantelićevoj oceni, Fest FOKUS ove godine ima jednu veoma važnu temu, naročito nakon tragedije koja je zadesila našu zemlju protekle godine - nasilje nad decom i mladima.

"Mnoštvo autora inspirisala je ova tema, i to je tema koju ne želim da izbegavam. Tematika je nasilje nad mladima, a tu su autori iz celog sveta, a ja želim da verujem da gledanje ovakvih filmova može preventivno i edukativno da utiče na ljude. Istakao bih jedan od filmova u fokusu, "Čudovište" Koreda Hirokazu, koji govori o vršnjačkom nasilju.", rekao je umetnički director Festa.

On je podsetio i da će počasna nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, biti dodeljena Želimiru Žilniku

“Žilniku će nagrada biti uručena na  ceremoniji svečanog otvaranja, dok će 29. februara Pobednik biti uručen Asgaru Farhadiju, koji na ceremoniju stiže iz Los Anđelesa." rekao je Jugoslav Pantelić.

Producentkinja festivala Vanja Vuksanović podsetila je na sve tehničke detelje bez kojih 52. Fest ne može da se održi:

-Program će se održavati u šest dvorana i osam bioskopskih sala. Ono što je novitet je da će deo festovog programa biti prikazan i u Centru “Sava” u, u adaptiranoj sali 1,  prodaja za Sava Centar počinje 23.02, i to isključivo na stranici tickets.rs, a pred početak projekcija moguće je nabaviti karte i u samom Sava Centru. 

“Ovo predstavlja svečani povratak Festa u Sava Centar", rekla  je ona podsetivši da što se tiče kupovine ulaznica, projekcije koje su u planu za MTS Dvoranu možete kupiti na blagajnama MTS Dvorane kao i na stranici Tickets.rs, za Dom Omladine na blagajnama EInfinity.rs, a za Cineplexx Ušće i Cineplexx Galeriju karte možete kupiti na blagajnama ili na stranici Cineplex.rs, dok se ulaznice za Jugoslovensku kinoteku i Dvoranu kulturnog centra Beograda ulaznice kupuju isključivo na blagajnama tih dvorana.

Na novinarsko pitanje da li ovo znači potpuni povratak FEST-a u Sava Centar, Jugoslav Pantelić se našalio: "Dogodine u Sava Centru” i dodao: “Naravno da se vraća, to je festivalski prostor, kao i MTS Dvorana. Nekima je on prva asocijacija za FEST, međutim ja volim oba prostora i mislim da su oba prostora festivalska i da su oni FEST."

Kako je Vuksanović podsetila, ove godine na Festu se prikazuje 108 filmova, među kojima je čak šest domaćih filmova.

"Veoma nam je drago da imamo šest domaćih filmova na programu FEST-a. Pored toga, imaćemo 59 gostiju iz inostranstva i regiona, koji će pratiti Fest Pro i ostale programe." navela je Vuksanović.

Ona je navela da je za većinu večernjih termina u MTS Dvorani ostalo veoma malo mesta, a da su karte za svečano otvaranje i zatvaranje festivala rasprodate.

Miloš Đukelić je istakao koliko je ponosan na FEST danas i osvrnuo se na programski segment FEST Pro:

"Veoma smo zadovoljni i filmovima koji će biti prikazani, mislim da je ovo jedan od najboljih programa u poslednje vreme. FEST je jedan od najbitnijih događaja kako u Beogradu, tako i u Srbiji, rekao je Đukelić I dodao:  “Kada je reč o mom zaduženju, na Fest Pro, industrijskom delu sa panelima i seminarima, on se dešava i ove godine, postaje na neki način deo tradicije. Fest nisu samo filmovi koji se prikazuju, već i sve ono što se dešava okolo", zaključio je Đukelić.

52. Međunarodni filmski festival FEST, 23. februara 2024.  svečano otvara film “Bartonova akademija” Aleksandra Pejna, ali i rediteljski prvenac Radivoja Raše Bukvića, kratki film "Još jedan dan".

 

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra