Jezik

eng

Program

Rediteljski debi Raše Bukvića na otvaranju 52. FEST-a

Pored ostvarenja “Bartonova akademija” Aleksandra Pejna, 52. Međunarodni filmski festival FEST otvoriće rediteljski debi Radivoja Raše Bukvića - kratkometražni "Još jedan dan".

Bukvić je predstavio svoj film medijima uz deo autorske ekipe: Jovana Jovičić producentkinja; Ana Krstajić, kompozitorka.
Glavnu ulogu u Bukvićevom filmu igra Mira Banjac, a za svoj rediteljski debi, popularni glumac pisao je i scenario, koji je za njega intimna priča za koju je inicijalnu energiju uzeo iz ličnog života.
“Scenario je inspirisan pričom moje bake, koja je do kraja života bila optimista, i nije htela svoje poslednje mesece da provede u bolnici, već je želela da živi u prirodi, tamo gde je provela ceo vek”, rekao je Bukvić.
Na pitanje da li je bilo teško za glavnu ulogu odabrati Miru Banjac, reditelj je objasnio: “Nije bilo dileme. Mira Banjac je bila jedini i nezaobilazni izbor za ovu ulogu Od njenog pristanka je zavisilo da li ćemo krenuti produkciju ovog filma. Iako su postojale druge ideje, s obzirom na to da je reč o petoj najstarijoj živoj glumici na svetu, nismo mogli da je zaobiđemo i ne pitamo da učestvuje”, s ponosom je priznao Bukvić.
Na pitanje kako je njegovo glumačko iskustvo uticalo odluku da se lati režiranja, Bukvić je rekao: ";Kao glumac, radeći na tekstu, imamo sam priliku da se suočim sa situacijom da prepoznajem da reditelj nije čitao scenario naglas. Onda dođemo do situacije da mi te mrtve reči na papiru oživljavamo na drugačiji način. Jako je teško napraviti scenario i film, ali nekad glumac može da doprinese dramaturgiji mnogo ranije”, ispričao je Bukvić i dodao: “Još pre početka snimanja može da se vidi šta može da se unapredi. Baš iz te frustracije, gde se često dešavalo da moram da glumim neke scene koje su mogle da budu znatno bolje, odlučio sam da počnem da pišem i vidim kako ja to kao glumac mogu da unapredim”,
naveo je Bukvić.

Galerija

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra